Bolåneränta

Vi har samlat massor av bolåneräntor!

Jämför din bolåneränta på ditt bolån och spara pengar!



Ålandsbanken

2,98 %
Snittränta
4,25 %
Listränta
Uppdaterades senast
2025-04-02

Landshypotek Bank

3,00 %
Snittränta
3,49 %
Listränta
Uppdaterades senast
2025-04-01

Danske Bank

3,02 %
Snittränta
4,14 %
Listränta
Uppdaterades senast
2025-04-02

SEB

3,02 %
Snittränta
4,24 %
Listränta
Uppdaterades senast
2025-04-02

Länsförsäkringar

3,03 %
Snittränta
4,29 %
Listränta
Uppdaterades senast
2025-04-02

Ikano Bank

3,14 %
Snittränta
3,78 %
Listränta
Uppdaterades senast
2025-04-02
*Annan tjänst 2025-03-20

Ikano sparkonto är ett skämt, att sätta in går bra men att ta ut är omöjligt.

Anna

SBAB

3,15 %
Snittränta
3,47 %
Listränta
Uppdaterades senast
2025-04-02

Swedbank

3,20 %
Snittränta
4,24 %
Listränta
Uppdaterades senast
2025-04-02

Handelsbanken

3,22 %
Snittränta
4,29 %
Listränta
Uppdaterades senast
2025-04-02

Skandiabanken

3,22 %
Snittränta
3,97 %
Listränta
Uppdaterades senast
2025-04-02
2025-03-15

Fin och personlig samt löpande kontakt från Skandiabanken gällande mitt Bolån, har aldrig hänt på andra banker jag varit kund hos.

Sofia

ICA Banken

3,23 %
Snittränta
3,83 %
Listränta
Uppdaterades senast
2025-04-02

Bluestep Bank

6,29 %
Snittränta
5,40 %
Listränta
Uppdaterades senast
2025-04-02

Nordea

- %
Snittränta
4,29 %
Listränta
Uppdaterades senast
2025-04-02

Du kanske också är intresserad av

Vad är listränta?

Listräntan är bankens ordinarie bolåneränta utan eventuella individuella rabatter.  

Vad är snittränta?

Snitträntan visar vad låntagare har fått för ränta historiskt i genomsnitt, individuella rabatter inkluderat, en månad i efterhand. En jämförelse mellan snitträntan och aktuell listränta speglar vilken rabatt kunderna i banken har förhandlat fram.

Hur förhandlar jag boränta?

Läs våran artikel nedan om tips för hur du förhandlar fram den bästa boräntan för just dig.

Hur får jag reda på när en bolåneränta förändras för min bank?

Du kan enkelt bevaka räntan för din bank eller andra banker genom att trycka på 'Bevaka' knappen längst upp på sidan.

Varför saknas min bank i jämförelsen?

Vi jobbar ständigt med att lägga till nya banker att jämföra, hör av dig till kundservice@compify.se så undersöker vi möjligheten att lägga till den saknade banken.

Varför stämmer inte bolåneräntan på eran sida?

Vi uppdaterar räntorna löpande men ett visst eftersläp finns alltid. För att se när en ränta uppdaterades senast, tryck på 'Mer Info' på den banken. 

Många tänker i regel att det inte är så stor skillnad på bolåneräntan mellan olika banker och att man inte kan få lägre bolåneränta hos sin befintliga bank. Det kunde dock inte vara längre ifrån sanningen. Det räcker att jämföra sig med genomsnittsräntan för att få en fingervisning, sedan påverkar små rabatter som man nästan alltid kan få mer än vad man tror. Låt oss säga att du har ett bolån på 3 miljoner och att du lyckas sänka bolåneräntan med 0,4%, det är 1000 kr i månaden, det är mycket pengar. För varje miljon du har i lån och du sänker bolåneräntan med 0,4% så ger det 333 kr mindre i räntekostnader i månaden.

Så sänker du din bolåneränta:

  1. Värdering: Om det var länge sedan du värderade din bostad så kan du säkerligen få en högre värdering och därmed få ner din belåningsgrad (ditt totala lån på bostaden delat med bostadens värde). Om du får ner din belåningsgrad blir du en säkrare kund till banken, bankerna gör alltid en riskbedömning av dig, en lägre belåningsgrad är positivt och kan hjälpa till i förhandlingen. Kontakta därför en mäklare och be om en värdering med förevändningen att du tittar på att byta bostad och vill veta utrymme inför köpet och försäljningen och lån hos banken, då gör de ofta en värdering utan kostnad.
  2. Initiera förhandlingen och signalera bankbyte: Kontakta därefter din befintliga bank och be om ett amorteringsunderlag (ett dokument från  banken som anger hur mycket du amorterar, eftersom många banker vill ha det när du ska byta till dem så är det också en signal till din nuvarande bank att du tittar runt och jämför), förklara också att du tittar på att byta bank för att du inte är nöjd med bolåneräntan. Banken kommer säkert direkt komma med ett motförslag som innebär lägre ränta, tack för det, men avvakta dock och säg att du ändå vill kolla runt lite först och att ni kan boka ett möte senare när vet mer vad konkurrenterna har för erbjudanden. Det första budet från banken är inte det sista och aldrig det lägsta, det finns nästan alltid mer att ge. Fråga samtidigt om det finns något mer du kan göra för att sänka bolåneräntan hos dem, det finns ofta saker som påverkar som inte är helt uppenbart. Exempelvis om du är med i ett visst fackförbund eller om ditt boende har rätt energiklass (klass A eller B) så kan vissa banker erbjuda bättre bolåneränta. Det är också vanligt att man får bättre förhandlingsläge ju mer man samlar hos banken, tex pension, sparande, lönekonto, försäkringar, etc. Skicka även över din värdering av bostaden som du fått från mäklaren (om den sänker din belåningsgrad). 
  3. Ta in offerter från konkurrenter: Använd därefter Compify's listning av bolånegivare och ta fram exempelvis tre aktörer med låg genomsnittsränta som du är nöjd med, kontakta dem och ge dem all info om din ekonomi, amorteringsunderlaget, storlek på lån, förklara att du är med i fackförbund x, fråga om de erbjuder grönt bolån, delge dem din värdering och din nuvarande belåningsgrad, berätta att du kan tänka dig att flytta flera saker till dem, som pension, lönekonto, osv. Be om en offert för att byta till dem och invänta offerterna.
  4. Förhandlingsrunda 1: När du har fått alla offerterna så kontakta din befintliga bank och var tydlig med att du har fått flera bra erbjudanden och att du funderar över att byta bank, men att du är villig att ge dem en chans eftersom det har fungerat bra hos dem, men då måste de ta i och komma med ett bra erbjudande. När du fått deras erbjudande, förklara för dem att det inte räcker och de får räkna och se över deras förslag igen (om du fått bättre erbjudanen på annat håll, vilket du säkerligen har, var tydlig med att säga det). När du fått ett nytt erbjudande och de säger att de inte kan ge mer så be att få återkomma.
  5. Förhandlingsrunda 2: Kontakta nu alla andra aktörer och berätta att de tyvärr behöver komma med ett bättre erbjudande för att vara aktuella för dig.
  6. Välj: När du nu har fått in bra erbjudanden från alla valda aktörer samt ett så bra erbjudande du kommer få från din befintliga bank så är det bara att välja.